Wat is het EPC Attest juist?

Een EPC of energieprestatiecertificaat is een document dat aangeeft hoe energiezuinig een woning, appartement, winkel, kantoor,… is. Sinds 2008 is een EPC verplicht op het moment dat woningen, appartementen, studio's of vakantiewoningen te koop worden gesteld. In 2009 is dit uitgebreid naar verhuur.Op de EPC's opgemaakt na 1 januari 2019 werkt men met een label voor de woning. Dit gaat van A+ (heel energiezuinig) tot F (energieverslindend). Dankzij dit label of energiescore is in één opslag duidelijk wat de energetische toestand is van een woning, appartement of klein niet-residentieel gebouw.Het EPC toont in hoeverre uw woning, appartement, studio, ... al voldoet aan de energiedoelstelling van 2050.

Wat is een goede EPC score voor mijn woning.

Als men een huis wil gaan kopen of verkopen vraagt men zich wel eens af of het EPC score, die op het energieprestatiecertificaat staat vermeld, nu eigenlijk een goede of een slechte score is.Kan ik die score vergelijkbaar met andere soortgelijke woningen? Om hierop antwoord te kunnen geven moet men eerst weten om wat voor type woning en bebouwing het gaat. Een vrijstaande woning heeft steeds een groter verliesoppervlak (via de gevels) dan een appartement die is ingesloten tussen meerdere units. Ook moet men rekening houden met de leeftijd van de woning. Het bouwjaar is met namelijk belangrijk om de kwaliteit van de isolatie te kunnen bepalen. 

Bereken hier je EPC-score

Met de tool "Test uw EPC" kan je snel inschatten wat het EPC-label van je woning is en uw label vergelijken met andere woningen. Doe de test hier.

EPC-verplichtingen voor woning of appartement

In het algemeen is een EPC verplicht bij :

  • de zuivere verkoop van het geheel van een woning, appartement, studio en van een klein niet- residentieel gebouw of autonoom functionerend gebouwdeel in volle eigendom. Het EPC moet al aanwezig zijn vanaf het moment dat de eenheid te koop wordt aangeboden;
  • een woning- en handelshuur ;
  • de verhuur van een woning, appartement, studio, klein niet-residentieel gebouw of gebouwdeel voor huurcontracten vanaf twee maanden. Het EPC moet aanwezig zijn vanaf het moment dat de eenheid te huur wordt aangeboden.

Een EPC is verplicht per eenheid, dus per appartement, per studio, per woning, per autonoom functionerend kantoor, handelszaak, horecazaak, gebouw(deel) met logeerfunctie... Er moet een geldig EPC aanwezig zijn van zodra de eenheid te koop of te huur wordt aangeboden tot en met de datum van het verlijden van de notariële akte of de ondertekening van de huurovereenkomst. Wanneer het EPC tijdens deze periode vervalt, moet er dus een nieuw EPC opgemaakt worden.

Als er een geldig EPC Bouw aanwezig is, moet er geen EPC voor bestaande gebouwen opgesteld worden. Het EPC Bouw is een onderdeel van de EPB-aangifte en wordt opgesteld bij nieuwbouwprojecten en ingrijpende energetische renovaties.

Bij het te koop of te huur stellen zijn er een aantal verplicht op te nemen vermeldingen in de advertenties.

Bij verkoop wordt het geldig EPC aan de koper overgedragen. De notaris is verplicht na te gaan of er een geldig EPC aanwezig is bij de ondertekening van de akte.

Bij het aangaan van een nieuwe huurovereenkomst wordt een kopie van het geldig EPC aan de huurder ter beschikking gesteld.

Hoe lang is mijn EPC attest geldig?

In principe is een EPC 10 jaar geldig. Vanaf 2022 worden bij verkoop van vastgoed echter enkel nog EPCs aanvaard die gepubliceerd zijn vanaf 1 januari 2019. Is er geen (geldig) EPC beschikbaar, dan kan dit leiden tot boetes van 500 tot 5000€. Weet je niet of er voor jouw woning een EPC bestaat? Neem dan zeker een kijkje op de Woningpas, en download de meest recente versie daar.

Hoe zit het met de renovatieplicht?

Wie voortaan van plan is om een energieverslindende woning te kopen, kan daarvoor maar beter het nodige renovatiebudget uittrekken. Sinds 1 januari 2023 geldt een renovatieplicht voor kopers van energieverslindende huizen of appartementen (met een EPC-label E of F).

Concreet moet de nieuwe eigenaar de woning binnen de vijf jaar aankoop energetisch renoveren naar EPC-label D of beter. De renovatieplicht geldt voor alle overdrachten in volle eigendom én bij het vestigen of overdragen van een recht van erfpacht of opstal.

De koper heeft vijf jaar de tijd om het vereiste energieniveau te halen. De termijn van vijf jaar start op de datum van het verlijden van de authentieke akte. Na die vijf jaar moet de koper een nieuw EPC laten opmaken waaruit blijkt dat het vooropgestelde energielabel is behaald. Op die manier kan men de renovatieplicht controleren.

Wie het label niet tijdig behaalt, riskeert een administratieve geldboete van 500 euro tot 200.000 euro. Er wordt dan een nieuwe termijn vastgelegd waarbinnen de verplichting alsnog moet worden nageleefd.

De verkoper van een energieverslindende woning met label E of F moet in de publiciteit vermelden dat er een renovatieverplichting op het gebouw rust. Ook in het compromis en de authentieke akte zal dit moeten worden vermeld. Op die manier weet de potentiële koper helemaal waar hij aan toe is.